Pagina's

ALS JE DE DUIVEL WILT BESTRIJDEN, MOET JE ZIJN BOEKEN LEZEN

danny.bloemenhof@gmail.com

woensdag 11 februari 2009

7 titels non-fictie

In de reeks Fleurboeken ben ik vandaag ook "100 kamerplanten" van Cees van der Ploeg tegengekomen. Spijtig genoeg is het getaal honderd het dubbel van 50, zodat de tekeningen, echt wel van kwaliteit, een stuk kleiner uitvallen, omdat men het volume van de boekjes gelijk wil houden, zodat, om voldoende tekst te kunnen leveren, de illustratie een stuk kleiner en daardoor minderzeggend wordt. Maar toch nog steeds interssant.

In dezelfde atmosfeer ook het boekje "Kruiden, gezond en smakelijk" van de uitgeverij M&P Meert. Raar is dat een auteur niet opgegeven wordt, enkel de illustraties schijnen van iemand te zijn: pentekeningen van Kees Schalken.

Iemand heeft nooit behoefte gehad te weten welke kruiden in de soep of bij de kip moeten, want het boekje is ongeschonden doorheen het jaar 1989 geraakt, en ook alle nakomelingen van datzelfde jaar hebben niet de minste indruk gemaakt. Smakelijk.

Totaal verschillend hievan, moet het Pausdom ook nog bestudeerd worden. De ware geschiedenis van de Pausen, van Jean Mathieu-Rosay is een boek, oorspronkelijk in het Frans uitgegeven, en in 1993 in het Nederlands verschenen. Ik heb nog ergens een pocket liggen met een vergelijkbare inhoud, maar deze lijkt enigzins meer geschiedenis in zich te hebben. Vergelijken wordt dus de boodschap.

Nog non-fichtie is het prisma-boek Monte Cassino de historische veldslag van Charles Connell. Een bijzonder tot de verbeelding sprekende slag uit de Tweede Wereldoorlog, en het lijkt me wel wat daar de juiste achtergronden van te leren kennen.

Helemaal te gek voor woorden: ik koop een boek over wielrenners! Velo-Gotha, met steun van Lotto en Het Nieuwsblad Sportwereld uitgegeven, onder redactie van René Jacobs, Hector Mahau, Harry Van Den Bremt en René Pirotte in 1984 op de markt gegooid als hardcover. gelukkig maar voor de stevige bouw van het boek, want de laatste eigenaar was een echt sportliefhebber, die de bladeren bruingelezen heeft. Iets wat ik ook graag zie. Inhoudelijk een schat aan fotomateriaal over wielrenners van alle landen, die een vernoeming is dere wielrenners-encyclopedie verdienen. Een prachtig boek dat een nieuwe, vervolledigde, aangevulde en gemoderniseerde editie verdient. Het voorwoord is van Eddy Merckx, en deze krijgt bij de naam Acou ook nog een extra vermelding: Lucien Acou wordt behalve als wielrenner ook vermeld als technisch raadgever van de Belgische Amateurs. Claudine, één van zijn dochters, zo leert de wielersportleek die ik ben, huwde in december 1967 met Eddy Merckx. Ah, Claudine Merckx... zij had al een naam. Weer wat bijgeleerd. En de reeks statistieken achteraan is ook reuzeïnteressant.

Nog non-fictie is het boek van Rita Ghesquiere: Het verschijnsel Jeugdliteratuur. Een wetenschappelijke ontleding uit 1982 over alles wat jeugdliteratuur aangaat. Uitgegeven bij Acco. Gewoon interessant.

De laatste non-fictie is de Snoecks '82. Zeer mooi geconserveerd exemplaar, dat me, en denk nu niet dat ik een viezentist ben à la Boontje, opviel door het obligate bloot, dat in 1982 als een levensnoodzakelijk element in dergelijke almanaks moest voorkomen om modern te zijn. Een stuk interessanter is de literatuur die er beschreven en gepromoot wordt. Namen, foto's, feiten, bloemlezingen... heerlijk. Ik ben een fan van Snoecks geworden.

Morgen of zo vul ik dit aan met een reeks van 9 titels fictie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten