Pagina's

ALS JE DE DUIVEL WILT BESTRIJDEN, MOET JE ZIJN BOEKEN LEZEN

danny.bloemenhof@gmail.com

woensdag 4 maart 2009

Het Spuigat

En het loopt er niet uit, nee, het loopt er in. Per kubieke meter. Mijn Blumengarten is een spuigat geworden. Alleen in Oostende begrijpen ze ten volle wat dat wil zeggen. Als het windstil weer is, geeft niemand daar wat om, maar wee als het stormt. Dan loopt het maar beter de spuigaten uit. Zou ik mijn bibliotheek dan maar het Spuigat noemen? Hm, dat klinkt natuurlijk niet zo romantisch als Blumengarten.

Maar hier is het anders. Ik ben vandaag met 25 titels naar huis gekomen. Een korte opsomming, for the record.

  1. Hondenkunstjes, door Kapitein Arthur J. Haggerty en Carol Lea Benjamin
  2. Don Bosco, door Jijé
  3. Snoecks Almanach jaren 1979, 1980, 1995, 2001, 2004 en 20o7
  4. Het Evangelie van Thomas, door E. Van Ruysbeek en M. Messing
  5. Geloof, Waarheid en Tolerantie. Het Christendom en de Wereldgodsdiensten door Jozef Ratzinger
  6. Léopold III, Roi des Belges, door Georges-H. Dumont
  7. Capriolen, door Godfried Bomans
  8. Allerlei redenen om te zwijgen, door Fernand Auwera
  9. Adriaan Brouwer, door Felix Timmermans
  10. Ontmoeting in Venetië, door Rosita Steenbeek
  11. De gestolen Broche, door Chris De Stoop
  12. Louis Paul Boon, Tedere Anarchist, door Paul De Wispelaere
  13. De Française, door Gerard Walschap
  14. Barnaby Rudge, door Charles Dickens
  15. De rode cirkel, door Maria Verheij
  16. De ster die blonk, door Marcella Baete (twee maal, want beide gesigneerd)
  17. Ze zeggen dat ik gek ben, door Marcella Baete
  18. De Grote Freak Show
  19. Calypso, door Vincent Bal en Johan De Smet
Er zijn een paar interessante dingen bij. Ik vernoem een eerste editie van Gerard Walschap, alleszins, dat hoop ik toch. De Française werd geschreven in 1957, en dit boek is de Elsevieruitgave uit 1957. Als er specialisten zijn die me dat kunnen bevestigen of ontkrachten, ze mogen, niets zo vervelend als denken dat je iets moois gevonden hebt. Het boek zelf is in uitstekende staat, de stofwikkel heeft enige slijtage ondergaan. Er staat nu door de aankoop een stempeltje in, en in al mijn boeken breng ik mijn ex-libris aan. (toevoeging op 12 maart. Ik ben er nu zeker van: het is een eerste editie, vanwaar: iets jippie-achtigs...)

Een andere schoonheid is Don Bosco, stripverhaal waarvan ik in mijn jeugd een oudere versie van Dupuis gelezen heb. Deze is een luxe-uitgave, hardcover in veelkleurendruk, als zesde volledig herziene uitgave verzorgd door de Don Boscocentrale V.Z.W. Jijé tekende (tekent nog steeds) voor het tekenwerk. Het boek is in quasi onberispelijke staat. Om te bewaren.

Een hoogst interessant gegeven is Het Evangelie van Thomas, een tweede druk (1991) van de tweede herziene uitgave van Een Klein Thomas-Evangelie uit 1985. Er zijn nog wel meer evangelies te raadplegen, niet in de minste mate zorgt het evangelie van Maria-Magdalena voor de nodige ophef. Alleszins is zij een vrouw, en dus werd ze monddood gemaakt. Wat zij geschreven heeft zal misschien tussen de regels ooit ergens door iemand bij bepaalde passages gelezen kunnen zijn als net "over de schreef". En vrouwen die zich met dingen als geschiedenis en kerkelijke aangelegenheden bezighouden... E. Vanruysbeek en M. Messing leverden puik werk.

Als men dan in 1945 een handschrift vond dat kon toegeschreven worden aan Thomas, ja dan zijn we er natuurlijk. En hoe zit het met de geschriften van Judas? Of is die te jong van ons henen gegaan? Ik ben echter reeds blij met mijn Thomas-versie, en hoop weer iets bij te leren.

Nog een topper bij in mijn bibliotheek (topper naar mijn normen, wel te verstaan, de inhoud is voor mij meestal belangrijker dan het feit dat ik een onberispelijke editie van pakweg een Don Boscostrip te pakken heb gekregen): Léopold III, Roi des Belges van Georges.-H. Dumont is een standaardwerk over de Koning. Ik stel echter op dit ogenblik vast dat de Statiefoto van de Koning, naast de titelbladzijde uitgescheurd is... Wie doet nu zo iets? Het doet inderdaad niets aan de inhoud af, maar het boek is verminkt. Spijtig, maar het blijft wel een topwerk.

In tijden dat Hij nog voluit Joseph Ratzinger heette, heeft Hij een boek geschreven over Geloof, Waarheid en Tolerantie tussen de grote wereldgodsdiensten. Omdat Hij ondertussen Benedictus XVI geworden is, is dit boek aan een revival toe, maar dit exemplaar is zoals zovelen in de kringloopwinkel terechtgekomen, zonder dat iemand het Woord tot zich genomen heeft. Hoera, en spijtig tegelijkertijd. Een onberispelijk werk te meer, maar als ik het lees is dat natuurlijk niet meer zo.

Als de Adriaan Brouwer van Felix Timmermans even vlot leest als zijn Pieter Bruegel, zal ik er weinig moeite mee hebben. Als Marnix Pocket nr 56 is hij maar half zo volumineus als zijn evenknie. Ik ben nieuwsgierig.

Even ongelezen is Louis Paul Boon, tedere anarchist van Paul de Wispelaere. Heerlijk, dus.

Nog eentje, even onberispelijk als ongelezen: Barnaby Rudge van Charles Dickens. Een zeer verzorgde uitgave van Reader's Digest. En zoals dat past voor een werk van Dickens zijn de originele pentekeningen integraal in de tekst verwerkt. Ze zijn magistraal.

Maria Verheij schreef op zestienjarige leeftijd een roman... De Rode Cirkel. Ik kan niet wachten om te vernemen wat een zetienjarige in 1992 te vertellen had. Anderen hebben duidelijk wel gewacht.

Van De ster die blonk heb ik meteen twee exemplaren gekocht, omdat ze beide gesigneerd zijn. Helaas is dit exemplaar ééns te meer niet gelezen. Ze zeggen dat ik gek ben: dat werk heeft tenminste zijn nut gehad. Het boekje is niet gesigneerd, wel gelezen. De passage over de koffieklets, en het gedicht dat ze voor Douwe Egberts schreef zijn guitig. Dat belooft voor de rest van het werk van Marcella Baele.

Ik geloof dat ik vandaag veel leuks, moois en aangenaams opgeraapt heb. Maar...
kan iemand mij dertig jaar extra bezorgen om dat allemaal te lezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten