Pagina's

ALS JE DE DUIVEL WILT BESTRIJDEN, MOET JE ZIJN BOEKEN LEZEN

danny.bloemenhof@gmail.com

dinsdag 2 juni 2009

Foto's, op een bedje van Russische propaganda

Nog vlug een paar titels, die alle tot dezelfde massa-aankoop van 20 mei behoren.
  1. België vanuit de hemel, uitgegeven als leidraad bij een tentoonstelling georganiseerd door het Gemeentekrediet van België van 18 maart tot 26 april 1981 in de Passage 44 te Brussel is een mooi fotoboek, dat luchtfoto's zowel in zwart-wit als in kleur aanbiedt. Het merendeel van de kleurenfoto's beslaan 2 bladzijden, zodat de mindere zwart-witfoto's door hun nietigheid nu ook hun kleurengebrek tegenhebben. Wie Hasselt, Genk en Tongeren op een kluitje gedrukt zien staan, moet onvermijdelijk de bedenking maken, dat het toch maar over Limburg ging. Gelukkig heb ik enige tijd geleden boekwerken van een ander kaliber over deze Provincie gezien, en ja, wat we zelf doen, doen we beter. Evenzo is ook Namen als provinciehoofdstad toch wel enige oneer aangedaan. De verhoudingen kloppen niet. Toch mooie impressies voor wie van dit soort werk houdt.
  2. Le Monde, pays, contrées et peuples de la terre, Grande Encyclopédie Géographique is een gewichtig boek, zwaar gecartonneerd, en betreft het eerste volume door de Office de Publicité te Brussel uitgegeven, waarschijnlijk in 1951. Het is een hoofdzakelijk textueel werk, met uiteraard de nodige voornamelijk zwartwit foto's en tekeningen, terwijl de kleur ook weer niet helemaal ontbreekt. Zeer mooi en oerdegelijk werk met de titel ingedrukt in het voorplat, met een gouden wereldbol eronder.
  3. Een curiosum is het volgende boek, waarvan ik de titel niet eens kan vertalen daar enkel de zwart-witfoto's uit 1957 of daarvoor voorzien zijn van een bondige Engelse, Franse en Duitse commentaar. Het boek is voor de rest volledig in Cyrillisch schrift gesteld, en is een propaganda voor wie blijkbaar het voorrecht kreeg in volle koude oorlog de CCCP te bezoeken. Zeer goed geregisseerde foto's, scènes die je zo doorprikt, teksten die vettig zijn van de stroop, maar alles toch tekenend voor het land zoals het vijftig jaar geleden eruitzag, altans, dat deel dat mocht gezien worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten